top of page

Συνέντευξη του Διευθύνων Σύμβουλου της Capacitor Partners, Μιχάλη Τυρίμου, στο InBusiness Φεβρουαρίου



Ιστορική αναδρομή της εταιρείας


Η ανάγκη για άμεσο ψηφιακό μετασχηματισμό και το σχεδιασμό οριοθετημένης στρατηγικής για υιοθέτηση κατάλληλων τεχνολογιών, με την οποία ήρθαν αντιμέτωπες οι επιχειρήσεις ανα το παγκόσμιο το 2020, έδωσαν το έναυσμα για την δημιουργία της Capacitor Partners.


Σκοπός μας δεν ήταν απλά να συμβουλεύσουμε τις εταιρείες για τις διαδικασίες που πρέπει να τροποποιήσουν ή τις τεχνολογίες που πρέπει να υιοθετήσουν, αλλά κάτι περισσότερο. Από την αρχή είχαμε ως στόχο να είμαστε μέρος της ομάδας, συνοδοιπόροι στον ψηφιακό μετασχηματισμό, κομμάτι της εξέλιξης και της στρατηγικής της κάθε εταιρείας-πελάτη μας. 


Με αυτό τον τρόπο κερδίσαμε και ακόμη κερδίζουμε την εμπιστοσύνη κορυφαίων εταιρειών της χώρας μας και του εξωτερικού. Διευθύνουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την αναδιάρθρωση λειτουργιών και τα ψηφιακά προϊόντα των πελατών μας, εκ μέρους τους - από την αρχή μέχρι το τέλος - σε συντονισμό με τις ομάδες τους και τους εξωτερικούς συνεργάτες.


• Η Capacitor Partners σήμερα


Σήμερα η Capacitor Partners μετράει στο ενεργητικό της πέραν των 50 εταιρικών πελατών από 5 χώρες και 10 διαφορετικούς κλάδους της βιομηχανίας με επικρατέστερους τον κατευσταστικό τομέα, τα χρηματιστηριακά, το λιανικό εμπόριο, και την ενέργεια, στους οποίους δίνουμε την δυνατότητα να ψηφιοποιηθούν και να εξελιχθούν. 


Προσφέρουμε υπηρεσίες ψηφιακού μετασχηματισμού, αναδιάρθρωσης λειτουργιών, διαχείρισης ψηφιακών προϊόντων (product management), και ερευνητικές υπηρεσίες σε θέματα user experience, customer acquisition, market entry και product analysis. 


Αναλύουμε με κάθε λεπτομέρεια την υφιστάμενη κατάσταση της επιχείρησης/οργανισμού χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθοδολογίες και τεχνολογίες, θέτουμε αλλά και παρακολουθούμε τους στόχους και σχεδιάζουμε λύσεις με προσθετική αξία στην αναπτυξιακό πλάνο του κάθε πελάτη.


Βοηθούμε στη βελτίωση της ποιότητας των ψηφιακών προϊόντων, στη διαχείριση κινδύνων, στην αποφυγή σφαλμάτων και θέτουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων σε νέες αγορές.


Πιο πρόσφατα λανσάραμε την υπηρεσία ‘Storytelling’ μέσω της οποίας βοηθάμε οργανισμούς και εκτελεστικά στελέχη με την επικοινωνία τους, μέσω αρθογραφίας, έρευνας, requirements gathering και ghostwriting, σε θέματα τεχνολογίας, καινοτομίας, product experience και άλλα. Από τον πρώτο μόλις χρόνο είδαμε την δουλεία μας να προβάλετε στον Αμερικανικό τύπο όπως στο Entrepreneur Magazine, Forbes, Fast Company, και την ψηφιακή εφημερίδα του NASDAQ.


Η Capacitor Partners είναι επίσης μέτοχος σε εταιρείες τεχνολογίας όπως η ergodotisi.com, η Kodika και άλλες, οι οποίες επικεντρώνονται στο μοντέλο του software as a service και μπορούν να εξυπηρετήσουν κάποιες από τις ανάγκες των πελατών μας.


 Το όραμα ανάπτυξης της επιχείρησης τα επόμενα χρόνια


Το όραμα μας για τα επόμενα χρόνια είναι η επέκταση της Capacitor Partners σε ξένες αγορές και η δημιουργία περαιτέρω εργαλείων, με την χρήση τεχνολογιών αιχμής, 

 


Ήδη έχουμε λανσάρει μια νέα μεθοδολογία, όπου με την χρήση δικών μας data structures και τεχνητής νοημοσύνης, μπορούμε να αξιολογήσουμε τις προοπτικές, τα προβλήματα, τις δυνατότητες και τις αδυναμίες ενός οργανισμού εντός μόλις μιας ημέρας και να δημιουργήσουμε με βάση αυτών στοχευμένα σενάρια κινδύνου και στρατηγικής. 


Όσον αφορά την επέκταση μας στο εξωτερικό κάνουμε τα πρώτα βήματα εισόδου σε αγορές εντός και εκτός της Ευρώπης.


H Capacitor Partners το 2035


Στόχος είναι η παρουσία της Capacitor Partners με γραφεία στο εξωτερικό και η συνεχής εξέλιξη της για να παραμείνει όχι απλά βιώσιμη, αλλα σχετική και πρωτοπόρος με τις τάσεις και την πρόοδο της αγοράς. 


Τα δεδομένα αλλάζουν και με την συνεχή ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, πολλές πτυχές των συμβουλευτικών υπηρεσιών παραμερίζονται. Γι’αυτό είναι σημαντικό για εμάς να συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε και να επενδύουμε σε νέες τεχνολογίες.


Για να επιτύχουμε μια μακροχρόνια εξέλιξη, έχουμε ήδη ξεκινήσει την ανάπτυξη των δικών μας αλγορίθμων ανάλυσης, εξειδικευμένων knowledge pools, και λογισμικών προγραμμάτων για την κάθε βιομηχανία στην οποία ενεργούμε, τροφοδοτούμενοι από τις παρούσες και μελλοντικές ανάγκες της αγοράς.


• Η συμβολή της επιχείρηση στον κλάδο / κλάδους δραστηριοποίησης της και στην Κυπριακή οικονομία


Η πιο μεγάλη μας συμβολή γίνεται μέσω της δουλειάς μας. Βοηθάμε τις επιχειρήσεις του τόπου μας να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, με βελτιστοποιήσεις στον τρόπο λειτουργίας τους, το στρατηγικό τους όραμα, και τις δυνατότητες που λαμβάνουν μέσω καινοτόμων λύσεων. Με αυτό τον τρόπο συμβάλουμε στον γενικό εκσυγχρονισμό της χώρας μας. 


Σύμφωνα με την McKinsey, οι επιχειρήσεις που εστιάζουν στην καινοτομία, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια κρίσεων, τείνουν να ξεπερνούν τις επιδόσεις των ανταγωνιστών τους και τον μέσο όρο της αγοράς κατά 30%, συνεχίζοντας να έχουν επιταχυνόμενη ανάπτυξη για επιπλέον 3 με 5 χρόνια. 


Παράλληλα μέσω δράσεων μας όπως το Digital Cyprus Survey, το οποίο εκδίδεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την IMR και τον CITEA, προσφέρουμε μια εμπεριστατωμένη χαρτογράφηση της ψηφιακής ετοιμότητας του Κυπριακού επιχειρείν και μια ολιστική επίγνωση του ψηφιακού τοπίου στην Κύπρο.


• Ποιες είναι οι προοπτικές ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας


Η Κυπριακή οικονομία έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στον τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Είναι άλλωστε σημαντικό κομμάτι και της στρατηγικής του ‘Κύπρος 2035’, που αναφέρεται μεταξύ άλλων στην αύξηση της συνεισφοράς του R&D προς το ΑΕΠ της χώρας και την άνοδο της Κύπρου ως ψηφιακή οικονομία στην παγκόσμια κλίμακα του ΟΗΕ. 


Τα τελευταία χρόνια είδαμε μια τεράστια εισροή ξένων εταιρειών τεχνολογίας και τεχνολογικού ταλέντου που χρησιμοποιούν την Κύπρο ως βάση τους. Παράλληλα ένα σημαντικό ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας μας, που εκτιμάται πέραν του 10%, βασίζεται πάνω στον τομέα του ICT. 


Ομολογουμένως, υπάρχει προοπτική για να γίνει αλληλένδετη η οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου με τον τομέα της τεχνολογίας. Σημαντικό είναι και το παράδειγμα της Ελλάδας, 

οπου η ορθή πολιτική προσέλκυσε επενδύσεις από την Google, Microsoft, Amazon και άλλους κολοσσούς. Είναι στο χέρι μας λοιπόν, να κάνουμε αυτή την ανάπτυξη βιώσιμη.


• Τι πρέπει να γίνει / ποιες πολιτικές θα πρέπει να ακολουθηθούν για να αναπτυχθεί βιώσιμα (sustainable) η κυπριακή οικονομία


Για να μπορεί η Κύπρος να πετύχει την ανάπτυξη που προανέφερα, υπάρχουν πολλές πτυχές στις οποίες χρήζει ενδυνάμωσης. 


Πρέπει να σταματήσουμε να κυνηγάμε οικονομικές φούσκες, να επικεντρωθούμε στην μείωση της διαφθοράς και την αύξηση της διαφάνειας, και να εστιάσουμε στην διόρθωση του κακού ονόματος που απέκτησε η χώρα μας στις ξένες αγορές. Πρέπει να αποκτήσουμε μακροπρόθεσμο όραμα, να χαράξουμε στρατηγική και να έχουμε ένα ενιαίο σχέδιο δράσης το οποίο θα εφαρμοστεί. 


Για να υλοποιηθεί όμως αυτή η στρατηγική, είναι αναγκαίο να ξεκινήσουμε από τα βασικά. 


Πρώτον το ταλέντο της χώρας μας - Παρόλο που είμαστε αρκετά ψηλά στους δείκτες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η αγορά έχει τρομερό πρόβλημα στην εύρεση προσωπικού, ειδικά σε τεχνικά και τεχνολογικά επαγγέλματα. Θέλουμε εκσυγχρονισμό της παιδείας για να συμβαδίζει με τις ανάγκες της αγοράς και τα προσόντα που αναζητά. 


Δεύτερον οι συγκοινωνίες και οι υποδομές - Είναι ανήκουστο με την γεωγραφική θέση που έχουμε να μην υπάρχουν κατευθείαν πτήσεις σε προορισμούς κλειδιά. 


Τρίτον η ψηφιακή υποδομή της χώρας - Εν έτη 2024, δεν έχουμε ακόμα την χρήση ηλεκτρονικής υπογραφής και οι δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούν με χαρτόσημα. Το Υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας πρέπει να επισπεύσει το συγκεκριμένο έργο, το οποίο είναι υπόβαθρο για την περαιτέρω ψηφιοποίηση άλλων υπηρεσιών του κράτους.


Τέλος, η διαφύλαξη της ποιότητας ζωής - Είδαμε στο εξωτερικό αρκετές περιπτώσεις όπου λόγω της απότομης οικονομικής ανάπτυξης και συνεπώς του πληθωρισμού και της ακρίβειας, είδικα σε τεχνολογικούς κόμβους, ο ντόπιος πληθυσμός αντιμετωπίζει τρομερές οικονομικές δυσκολίες και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Αυτό ήδη συμβαίνει στην Κύπρο. Για να μπορεί αυτή η ανάπτυξη να είναι βιώσιμη, πρέπει τα συμφέροντα των Κυπριακών εταιρειών και των Κυπρίων πολιτών να διαφυλαχθούν.


• Τι στόχους θα πρέπει να έχει η κυπριακή οικονομία για το 2035


Δεδομένου ότι είμαστε στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και το “information age”, είναι επόμενο να στοχέυσουμε στην καινοτομία και την τεχνολογία ως καταλύτες της οικονομίας του παρόντος και του μέλλοντος. 


Με αυτό συνεπάγεται ότι ένα ποσοστό του ΑΕΠ μας θα επενδύεται στην έρευνα και την ανάπτυξη. Οικονομίες όπως της Ελβετίας ή της Σουιδίας για παράδειγμα, που συγκαταλέγονται στην λίστα των καινοτόμων οικονομιών, επενδύουν πέραν του 3% του ΑΕΠ τους προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση.


H τεχνολογία και η καινοτομία είναι οριζόντιοι παράγοντες ανάπτυξης, οι οποιοί μπορούν να εξελίξουν άλλους σημαντικούς πυλώνες της οικονομίας μας, όπως για παράδειγμα ο τουρισμός, η ναυτιλία, και η γεωργία.


Στα λόγια του γνωστού Peter Drucker "Η επιχείρηση που δεν καινοτομεί γερνά και παρακμάζει. Και σε μια περίοδο γρήγορης αλλαγής όπως η σημερινή - η παρακμή θα είναι ακόμη πιο γρήγορη." Σε αυτή την περίπτωση αντικαταστήστε την λέξη ‘επιχείρηση’ με την λέξη ‘οικονομία’.



• Τι θα αναμένατε από την πολιτεία (εκτελεστική εξουσία - κυβέρνηση, νομοθετική εξουσία – βουλή, κόμματα και δικαστική εξουσία) για υλοποίηση του οράματος ανάπτυξης της οικονομίας


Θα ανέμενα και θα απαιτούσα να είναι πάντα πληροφορημένοι και να επιμορφωμένοι για τους παράγοντες που διαμορφώνουν και μεταμορφώνουν την οικονομία μας. Δεν είναι δικαιολογία ότι κάποιος ή κάποια αξιωματούχος της δημοκρατίας δεν είναι τεχνοκράτης σε ένα συγκεκριμένο τομέα. Όταν λαμβάνεις αποφάσεις που επηρεάζουν την αγορά και την χώρα γενικότερα, κουβάλας στους ώμους σου το βάρος των αποφάσεων σου. Έτσι πρέπει να είσαι άρτια πληροφορημένος ή πληροφορημένη για το οτιδήποτε επηρεάζει την λήψη αυτών των αποφάσεων. 


Θα ήταν ορθό και σοφό λοιπόν να συμβουλεύονται την αγορά και τον ιδιωτικό τομέα όσο το δυνατόν περισσότερο, πάντα με γνώμονα το συμφέρον των πολιτων.


Τέλος, είναι απαραίτητο να αντιληφθούν πως είναι πιο σημαντική η χάραξη κοινής πολιτικής γραμμής προς την ανάπτυξη της χώρας, παρά οι αντιπαραθέσεις. Μπορεί να είναι ρομαντικό το σχόλιο μου, όμως δεν αναιρείται η ουσία του. 


bottom of page