top of page

Ο αντίκτυπος της απομακρυσμένης εργασίας(remote work) στη ψηφιακή ανάπτυξη της εταιρείας σας το 2021


Η νέα χρονιά και μαζί της ένα νέο τεχνολογικό κύμα είναι κοντά μας. Η πανδημία του 2020, ανάγκασε εταιρείες ανα το παγκόσμιο να επισπεύσουν τις προσπάθειες τους για ψηφιακό μετασχηματισμό (digital transformation), και να μειώσουν την φυσική τους παρουσία. Είδαμε κολοσσούς όπως το H&M να κλείνουν καταστήματα μπροστά στην έξαρση του ηλεκτρονικού εμπορίου, τις υπηρεσίες άμεσου delivery να επεκτείνονται πέραν από τον τομέα της ταχυφαγίας, και την κατακόρυφη αύξηση της απομακρυσμένης εργασίας (remote work).


Η Capacitor Partners ανάλυσε όλες τις ανερχόμενες τεχνολογικές τάσεις και αλλαγές που έρχονται κοντά μας το 2021. Οι πιο πολυσυζητημένοι τομείς είναι σαφέστατα τα επόμενα βήματα στην τεχνητή νοημοσύνη και στα υποσύνολα τους στο machine learning, το 5G (και κατ’ επέκταση το Internet of Things), το e-healthcare, οι νέες υποδομές υπολογιστικού νέφους (distributed cloud computing), αλλά και άλλοι αρκετοί τομείς.


Αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι η συμφωνία όλων των μελετών όσον αφορά τον καθοριστικό ρόλο που θα παίξει η απομακρυσμένη εργασία στο γενικό ψηφιακό ανασχηματισμό ανα το παγκόσμιο.

Όπως δήλωσε ο CEO της Miro, εταιρείας λογισμικών ψηφιακής συνεργασίας και παραγωγικότητας που προσφέρει υπηρεσίες σε 95% των εταιρειών Fortune 100, το 2021 ένα σημαντικό μέρος του ψηφιακού μετασχηματισμού θα επηρεαστεί απο την συνεχή αύξηση της απομακρυσμένης εργασίας.

Σύμφωνα με μελέτη της ETR στην οποία συμμετείχαν 1200 CIO, 72% του παγκόσμιου ανθρώπινου δυναμικού των εταιρειών που εκπροσωπηθηκαν ήδη δουλεύει από το σπίτι. Όμως πιο ενδιαφέρον είναι ότι το ποσοστό του προσωπικού των συγκεκριμένων εταιρειών που θα δουλεύει μόνιμα από το σπίτι εντός του 2021, αναμένεται να αυξηθεί απο 16.4% στο 34.4%.


Όπως αποδείχθηκε η απομακρυσμένη εργασία, μπορεί να αποδώσει. Πρόσφατη μελέτη του Harvard Business Review στις ΗΠΑ έδειξε ότι η παραγωγικότητα των εργαζομένων που δουλεύαν απο το σπιτι, αυξήθηκε κατα 4.4%. Βέβαια αυτά τα νούμερα δεν μπορούν να ισχύσουν για όλες τις χώρες. Σύμφωνα με την World Bank, σε χώρες όπου υπάρχουν υψηλά εισοδήματα και ευρεία πρόσβαση στο διαδίκτυο 1 στις 5 δουλειές μπορεί να γίνει από το σπίτι. Αντίθετα όμως, στις χώρες χαμηλού εισοδήματος μόνο 1 στις 26 δουλειές μπορεί να γίνει από το σπίτι.


Αυτό που είναι αδιαμφισβήτητο μέχρι στιγμής, είναι πως ο θεσμός της απομακρυσμένης εργασίας ήρθε για να μείνει και θα αυξηθεί πολλαπλάσια τα επόμενα χρόνια. Ποιους τομείς της τεχνολογίας θα επηρεάσει και πως;


1. Εργαλεία και εφαρμογές: Εφαρμογές video conferencing όπως το Zoom ή Microsoft Teams, καθώς και εργαλεία παραγωγικότητας όπως το eLoops, Figma, Proto.io, και επικοινωνίας όπως το Discord και το Slack, θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν. Ήδη το 2020 υπήρξε τεράστια αυξητική τάση στα έσοδα και τον αριθμό των χρηστών σε πλατφόρμες του συγκεκριμένου είδους, με παραδείγματα όπως την αξία της μετοχής του Zoom να πενταπλασιάζεται και το Slack να εξαγοράζεται απο την Salesforce. Το 2021 αναμένεται πως αν και οι ρυθμοί ανάπτυξης θα μειωθούν, αλλά δεν θα σταματήσουν. Συγκεκριμένα η παγκόσμια αγορά του video conferencing που άξιζε $19 δισ το 2019, αναμένεται να ξεπεράσει τα $50 δισ σε αξία μέχρι το 2026 - ειδικα μετά την αυξημένη χρήση και ανάπτυξη στον τομέα της εικονικής και μικτής πραγματικότητας (VR/AR). Παράλληλα η αγορά λογισμικού/εργαλείων παραγωγικότητας που άξιζε $45.81 δισ το 2019 αναμένεται να ξεπεράσει τα $102.98 δισ σε αξία μέχρι το 2027.


2. Ψηφιακά γραφεία: To Forbes κάνει λόγο για την μείωση της φυσικής παρουσίας σε γραφεία, και ότι η ανάγκη για μεγάλα γραφειακά κτίρια θα ανήκει πλέον στο παρελθόν. Ο νέος τρόπος λειτουργίας θα είναι είτε εντελώς ψηφιακός, όπου οι εταιρείες δεν θα έχουν καθόλου φυσική παρουσία, ή υβριδικός, όπου μόνο κάποιο ποσοστό της ομάδας θα δουλεύει από φυσική τοποθεσία. Έχουμε ήδη δεί startups όπως η Tandem η οποία χρησιμοποιείται απο Dropbox, Airbnb, Lyft και άλλες τεχνολογικές εταιρείες, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για ψηφιακά γραφεία.


3. Κυβερνοασφάλεια: Σύμφωνα με την Interpol, η πανδημία έδωσε την ευκαιρία να αυξηθούν κατακόρυφα τις κυβερνοεπιθέσεις. Ήταν οι εταιρείες έτοιμες να αντιμετωπίσουν αυτη την απειλή; Μια πρόσφατη μελέτη της Bain & Co, έδειξε ότι μόνο 24% των εταιρειων ήταν κατάλληλα προετοιμασμένες το 2020. Με βάση τα παραπάνω η CISCO δήλωσε ότι 96% των εταιρειών στην μελέτη της έχουν ξεκινήσει να αναβαθμίζουν τα συστήματα κυβερνοασφάλειας τους για να μπορούν να στηρίξουν την απομακρυσμένη εργασία του προσωπικού τους, καθώς και ότι το 85% θεωρουν το θέμα της κυβερνοασφάλεια ως σαφέστατα πιο σημαντικό απο προηγουμένως.


4. Τεχνολογική Υποδομή: H μετάβαση της εργασίας στο σπίτι και γενικότερα η έκρηξη ψηφιοποιησης του 2020 αύξησε κατακόρυφα τις ανάγκες στον τομέα της τεχνολογικής υποδομής, και συγκεκριμένα του cloud computing. Ο ρόλος των κατανεμημένων τεχνολογιών νέφους (distributed cloud technologies) θα παίξει καθοριστικό ρόλο στον τρόπο λειτουργίας των εταιρειών το 2021 σύμφωνα με την Gartner. Παράλληλα όπως δηλώνει η Forrester Research, το 2021 η αξία της παγκόσμιας αγοράς υποδομής δημόσιων τεχνολογιών νέφους (public cloud infrastructure) αναμένεται να αυξηθεί κατά 35% και να φτάσει τα $120 δισ.


Ευχόμαστε το 2021 να φέρει νέες ευκαιρίες, καινοτομιες, και παράλληλα το τέλος της πανδημίας. Ελπίζουμε οτι τα παραπανω θα σας βοηθήσουν να αντιληφθείτε τον οριζόντιο αντίκτυπο της απομασμενής εργασίας και των τεχνολογικών αναγκών της σε διάφορα επαγγέλματα. Παράλληλα σας προτείνουμε να προετοιμαστείτε έγκαιρα και κατάλληλα. Η Capacitor Partners είναι έτοιμη να συνεργαστεί μαζί σας.


Comments


bottom of page